İple erişim veya endüstriyel tırmanma veya ticari tırmanma, başlangıçta tırmanma ve mağaracılıkta kullanılan tekniklerden geliştirilen ve işçilerin ulaşılması zor yerlere iskele, beşik veya benzeri bir araç kullanmadan erişmesine olanak tanıyan pratik halat kullanan bir çalışma konumlandırma biçimidir. hava çalışma platformu. İple erişim teknisyenleri, koşum takımları tarafından asılıyken erişim ve çalışma için halatlara iner, yükselir ve üzerinden geçerler. Bazen bir çalışma koltuğu kullanılabilir. Halatın desteğinin amacı düşme olasılığını tamamen ortadan kaldırmaktır, ancak birincil destek araçlarının beklenmedik bir şekilde arızalanması durumunda yedek bir düşme durdurma sistemi (Kişisel koruyucu ekipman) kullanılır. Bu yedekleme sistemi genellikle iki halat (bir çalışma hattı ve bir güvenlik hattı) kullanılarak elde edilir.
Kaynak
İPLE ERİŞİM – ENDÜSTRİYEL DAĞCILIK: YÜKSEKTE GÜVENLİ VE ETKİN ÇALIŞMA
İple erişim, başlangıcını denizcilerin, dağcıların ve sirk akrobatlarının barajlarda kaya düşürmesi, patlayıcı yerleştirmesi gibi riskli görevlerle geçmiş yüzyılın başında yapmıştır. Günümüzde ise uluslararası standartlara uygun, yüksek kalitede kişisel koruyucu donanım sistemleri ile donatılmış bir endüstri dalına dönüşmüştür.
Ülkemizde dağcılar tarafından iş dünyasıyla entegre olarak kullanılan bu yöntem, başlangıçta endüstriyel dağcılık adıyla anılmış, ancak uluslararası sistemlere entegre oldukça “iple erişim” terimi yaygınlaşmıştır.
İple erişim veya endüstriyel dağcılık, yüksekte çalışmanın güvenli bir yoludur ve zorlu konumlara güvenli ve etkin bir şekilde erişmeyi sağlayan özel üretim donanımlar ve ipler kullanır. Atlantis Endüstriyel Dağcılık, sektörde deneyimli, iyi eğitimli ve sertifikalı iple erişim çalışanlarına sahip ekiplerle çeşitli problem çözümlerine yardımcı olabilir.
İPLE ERİŞİM – ENDÜSTRİYEL DAĞCILIK AVANTAJLARI
Modern iple erişim uygulamaları, inşaat, enerji, sanayi, maden, turizm, mimari ve hizmet sektörlerinde en zorlu uygulamalar için benzersiz çözümler sunmaktadır. İple erişimin sağladığı 5 benzersiz avantaj şunlardır:
- Daha Hızlı: Vinç ve iskele kurulumları saatlerce veya günlerce sürebilir, ancak iple erişim yöntemiyle dakikalar içinde aynı anda birden fazla noktada uygulama yapabilirsiniz.
- Daha Güvenli: Uluslararası sertifikalı uzmanlar, 2 farklı emniyet istasyonu kullanarak çalışır, bu da can güvenliğini sağlar ve iş makinelerinden kaynaklanabilecek darbe ve kazaları önler.
- Daha Sessiz: İş makinelerinin gürültüsü rahatsız edici olabilir. İple erişim çalışmaları, alternatif çözümlere göre daha sessizdir, bu da daha konforlu bir deneyim sunar.
- Kesintisiz Çevre: Büyük ekipman ve iş makineleri olmadan çalıştığımız için yaya ve araç trafiğini engellemeden problemleri çözeriz, aynı zamanda yer işgali nedeniyle alınması gereken izinleri ortadan kaldırırız.
- 360° Erişim: İple erişim, içeride veya dışarıda fark etmeksizin erişilmesi zor görünen her yerde sorunları çözebilir, arazi ve zemin kısıtlamalarını ortadan kaldırabilir.
İPLE ERİŞİM – ENDÜSTRİYEL DAĞCILIK SERTİFİKALARI
Türkiye’de iple erişim hizmetlerinde yaygın olarak kullanılan iki uluslararası sertifikasyon SPRAT ve IRATA’dır.
SPRAT: Profesyonel iple erişim teknisyenleri derneği tarafından geliştirilen SPRAT, dünya genelinde güvenli iple erişimin kullanımını teşvik eden binlerce üye teknisyene sahip bir organizasyondur.
IRATA: Endüstriyel İple Erişim Ticaret Birliği tarafından kurulan IRATA, açık deniz petrol ve gaz endüstrisinde bakım zorluklarını çözmek amacıyla endüstriyel iple erişim tekniklerini geliştirir.
İPLE ERİŞİM – ENDÜSTRİYEL DAĞCILIK FİRMASI SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
İple erişim uygulaması, eksiksiz bir sistem olarak ele alınmalıdır. Güvenli bir çalışma sağlamak için planlama, yönetim, yetkinlik ve uygun ekipman eşit önemdedir.
İple erişim hizmeti sağlayacak firma seçerken aşağıdaki kriterlere dikkat etmek önemlidir:
Hukuki Durum:
Şirket yasal bir ünvan altında faaliyet gösteriyor mu?
Faaliyetlerini yasal düzenlemelere uygun bir şekilde sürdürüyor mu?
Çalışan Hakları:
Çalışanlara karşı asgari yükümlülüklerini yerine getiriyor mu?
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konularında gerekli önlemleri alıyor mu?
Uluslararası Sertifikalar:
İple erişim teknisyenleri, uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalara, özellikle SPRAT ve IRATA’ya sahip mi?
Eğitim ve Deneyim:
Çalışanlar belirli bir deneyime sahip mi?
Eğitim ve sınavlar sonucunda kıdemlerini belirten sertifikalara sahipler mi?
Yüksek Seviye Uzmanlık:
Ekip içinde L3 sertifikaya sahip çalışanlar bulunuyor mu?
İple erişim güvenlik süpervizörleri, ilk yardım eğitimine ve güncel sertifikalara sahip mi?
Bu kriterlerin göz önünde bulundurulması, iple erişim hizmeti alacak kuruluşun kaliteli, güvenli ve yasalara uygun bir hizmet sunmasını sağlayabilir.
Ayrıca, çevreci çözümlerle karbon ayak izini azaltarak ve ekolojik yöntemlerle çevreyi koruyarak daha sürdürülebilir bir yaklaşım sunuyoruz.